0 0
Zelf sushi maken

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Corrigeer aantal:
1 norivellen
3 eetlepels Japanse rijstazijn
7 theelepels fijne suiker
2 theelepels zout
350 g sushirijst
1 vulling naar keuze BV. Avocado, zalm, komkommer
sushimatje
wasabi
gari

Dit recept vastpinnen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Zelf sushi maken

Sushirollen futo-maki en hoso-maki

Kenmerken:
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
Keuken:

Ingrediënten

Instructies

Share

Morgen is het wereld sushi dag. Dus kon een sushi recept niet achterblijven. Ik was eigenlijk verrast dat er maar één sushi recept op de blog stond. Het was nochtans de populairste workshop, die ik in mijn kookatelier gaf. Zelf sushi maken is helemaal niet moeilijk. Het vergt een beetje handigheid. De rijst moet goed klaargemaakt zijn, want dat is de basis, en de ingrediënten kraakvers. Zeker als je met rauwe vis werkt.

Om zelf rolls, zoals futo-maki (dikke) of hoso-maki (dunne) te maken, heb je een sushi rolmatje nodig. Dat vind je bij de Aziatische en betere supermarkt. Bij Delhaize bijvoorbeeld, daar verkopen ze ook een volledige starters kit. Verder heb je nodig: norivellen (zeewiervellen), sushirijst, su-meshi rijst aangemaakt  met azijnmengsel, Japanse sojasaus zoals Kikkoman (die vind ik het lekkerst), gari of opgelegde gember, wasabi en topping of vulling naar keuze. Om sushirollen te vullen kan je repen rauwe vis (zalm, tonijn …), omelet, shi-take, groene asperges, komkommer, avocado etc. Voor handgevormde nigiri te maken heb je dunnen plakjes vis, garnalen, etc. nodig. Dit recept is voor rollen, maar het basisrecept is hetzelfde als voor nigiri.

Vegetariërs kunnen dit recept proberen.

Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.

foto © Marta Filipczyk – unsplash
(Visited 48 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

De rijst (su-mesi)

Was de rijst grondig tot het water helder is. Eigenlijk zou je de rijst een uur moeten laten uitlekken, maar haastige koks mogen dit overslaan. Doe de rijst in een grote kookpot en doe 1,5 keer de hoeveelheid water toe (voor 200 g rijst heb je 250 ml) water nodig.

Breng de rijst aan de kook met een deksel op de pot. Zet het vuur na 5 minuten zo laag mogelijk en kook de rijst ca. 10 à 13 minuten of tot het vocht volledig opgeslorpt is. Neem de pot van het vuur en laat afgedekt nog 15 minuten staan.

2
Klaar

Meng intussen azijn, suiker en zout. Doe de rijst over in een grote kom en sprenkel het azijnmengsel erover. Laat volledig afkoelen.

3
Klaar

Het rollen

Leg het norivel met de ruwe kant naar boven op een sushimat. Verdeel hierover de rijst, laat aan de voorkant 1 cm en aan de achterkant 2 cm onbedekt. Maak een ondiepe geul over de breedte van de rijst en smeer die eventueel in met een mespunt wasabi. Leg er vervolgens de vulling op. Bijvoorbeeld een smalle reep avocado, komkommer en rauwe zalm.

4
Klaar

Neem het matje vast met je duimen en houd met je vingers de vulling vast. Rol de mat voorzichtig op. Rol het opgerolde matje nog eens over de rol, zodat de sushirollen stevig zijn. Snijd vervolgens in 6 gelijke sushi.

Foto © Luigi Pozzoli - Unsplash

5
Klaar

Serveer met sojasaus, gari en wasabi.

Inge

Bladerdeeghapje met avocado en grijze garnalen
previous
Bladerdeeghapje met avocado en grijze garnalen
Zeewolf met koolrabi en créme van aardappel
next
Zeewolf met koolrabi, crème van aardappel en beurre blanc
Bladerdeeghapje met avocado en grijze garnalen
previous
Bladerdeeghapje met avocado en grijze garnalen
Zeewolf met koolrabi en créme van aardappel
next
Zeewolf met koolrabi, crème van aardappel en beurre blanc

Opmerking toevoegen