https://www.kookleefgeniet.be
  • Login
  • Register
  • Thuis
  • Recepten
  • Leef & Geniet
  • Glutenvrij Leven
  • Muziek
  • Over Ons
  • Contact
  • Links
  • Thuis
  • Recepten
  • Leef & Geniet
  • Glutenvrij Leven
  • Muziek
  • Over Ons
  • Contact
  • Links
  • Home
  • Hoofdgerechten
  • Hoe maak je een feestelijke gourmet van Spaanse tapas?

Hoe maak je een feestelijke gourmet van Spaanse tapas?

Posted on nov 25th, 2020
by Inge
Categories:
  • Hoofdgerechten
  • Mediterraan
  • Vis
  • Vlees
Gourmet tapas menu

De feestdagen komen eraan. Die zullen er dit jaar een beetje anders uitzien, maar een mens moet sowieso eten en daarom stellen wij ook dit jaar een aantal feestgerechten en menu’s voor je samen. Gemakkelijke recepten met een twist om met twee van te genieten of met je bubbel. Wat denk je van een feestelijke gourmet?

Fondue en gourmet zijn leuk maar het is tijd om deze klassiekers in een nieuw hip jasje te steken. Wij zijn daarom voor een tapas menu gegaan, maar hoe maak je een feestelijke gourmet van Spaanse tapas? Awel, dat is heel eenvoudig. Je kiest je favoriete warme Spaanse of andere tapas uit, maakt er een ongebakken of voorgebakken mini versie van en iedereen bakt zijn tapa in zijn eigen pannetje. Om in het thema te blijven kan je koude tapas voorzien als voorgerecht of bij het aperitief. Als dessert kan je kiezen voor crema Catalana, mousse de limón, etc.

Welke tapas zijn geschikt voor deze feestelijke gourmet?

Je begint dus met het uitkiezen van jouw favoriete tapasrecepten of die van je tafelgenoten. indien je vegetariërs te gast heb, zorg dan dat ook zij voldoende keuze hebben. Meer vleeseters, beperk dan de visgerechten en omgekeerd. Wij hebben o.a. de volgende gerechten uitgekozen:

  • Albondigas (Spaanse gehaktballetjes)
  • Chorizo grillworstjes
  • Gevulde kastanjechampignons met kwarteleitjes
  • Kiphaasjes met spek
  • Scampi in look
  • Gegrilde calamares
  • Patatas bravas
  • Gemengde salade

De bijgerechten en extra’s

  • Tomatensalsa
  • Champignonplakjes
  • Kwarteleitjes
  • Rauwe (punt)paprika
  • Uienringen
  • Lente-ui
  • Kerstomaatjes
  • Boter/olijfolie
  • Citroen
  • Chili of Spaanse pepers
  • Peper en zout
  • Eventueel sausjes (Andalouse, looksaus, cocktail, mayo …)
  • Brood

Nog meer inspiratie nodig?

  • Voorgegaarde kippenkluifjes
  • Kippenlevertjes
  • Voorgekookte mosselen of vongole
  • Visfilets (schelvis, tonijn, rouget, zalm …) in kleine stukken
  • Sprotjes
  • Groenten (courgette, artisjokhartjes, kikkererwten, …)
  • Kaas …

Hoe bereid je het tapasmenu voor?

Je kunt bijna alles een dag op voorhand voorbereiden. De gasten kiezen aan tafel zelf wat ze willen combineren, maar je kunt ook altijd een menuutje met suggesties voorzien. Hier geef je tips of ideetjes wat bij elkaar past.

Normaal bak je de aardappelen voor de patatas bravas in de oven, maar ik koos er nu voor om vastkokende aardappelen op voorhand te koken en die daarna in blokjes te snijden. Ik strooide er paprikapoeder over, verse rozemarijnnaaldjes en druppelde er een scheutje olijfolie over. Dit kan ook een dag op voorhand. Je gasten bakken de aardappeltjes tijdens het feest in hun pannetjes. Wanneer je ze onder het grill gedeelte plaats krijgen ze snel een korstje. Meng er daarna een lepel tomatensalsa onder.

De tomatensalsa of tomatensaus maakte ik een dag op voorhand volgens het recept van de patatas bravas, dat recept vind je hier. Laat de saus afkoelen en serveer hem koud. Iedere tafelgast kan na het bakken van de gehaktballetjes, de patatas bravas of eventueel ook de scampi, inktvis of champignons, een lepeltje saus in zijn pannetje verwarmen.

Maak de albondigas of Spaanse gehaktballetjes ook op voorhand, ze zijn trouwens eenvoudig te maken. Het recept vind je hier of kies voor vegetarische gehaktballetjes. Rol de balletjes kleiner dan normaal, omdat ze in het gourmetpannetje moeten passen en ook sneller gaar moeten zijn. Laat de gasten hun albondigas in hun pannetje of op het grill gedeelte bakken. Daarna kan er tomatensaus opgewarmd worden, zie hierboven. Lekker bij de patatas bravas.

Voor de kiphaasjes met spek bestrooi je de kip op voorhand met kipkruiden en vervolgens wikkel je er een plakje ontbijtspek rond. Bak ze aan tafel in een pannetje of op het grillgedeelte van het gourmetstel. Lekker met wat ui of lente-ui, paprika en champignons.

Scampi’s of gamba’s met look zijn feestelijk en populair. Ik koos ervoor om zelf lookboter te maken, maar je kunt ook kant-en-klare kopen. De lookboter kan je ook gebruiken om bijvoorbeeld de albondigas of champignons in te bakken of op je brood te smeren.

Chorizo is een bekend Spaans worstje. Je heb de droge variant, die je koud eet, maar ook als grillworstje. Ik koop die altijd bij Aldi, omdat ik ze elders soms moeilijk vind. Er ligt altijd een pakje in onze diepvriezer en ik haal eruit wat ik nodig heb.

Gevulde kastanjechampignons met kwarteleitjes zijn klein en fijn, perfect voor een feestelijke gourmet. Kies voor de grootste kastanjechampignons, trek de steeltjes er voorzichtig uit en maak de holte eventueel wat groter. Breek één voor één de kwarteitjes voorzichtig open, vang de dooier op en leg die in de holte. Bak ze in de pannetjes onder de grill.

Voor de gegrilde calamares kies je voor schoongemaakte verse of diepgevroren pijlinktvisjes. Snijd ze in ringen en geef de tentakeltjes er ook bij. Zorg voor schijfjes citroen. De inktvisringen worden op het grillgedeelte van het gourmetstel gebakken. Lekker in combinatie met de scampi’s.

Nog meer suggesties

  • Chorizo met kwartelei
  • Chorizo, paprika en kwartelei
  • Chorizo met scampi
  • Aardappeltjes met kwartelei
  • Aardappeltjes met kwartelei, ui, paprika en chorizo
  • Kwartelei met champignons
  • Patatas bravas met olijf
  • Scampi met tomaatjes
  • Calamares met tomatensalsa
  • etc.

Hoeveel porties voorzie je per persoon bij gourmet?

Wij zijn niet zo’n grote eters, maar voorzie zo’n 250 g vlees of vis (of de combinatie van de twee) per persoon. Hou er rekening mee of je een voorgerecht en nagerecht serveert, of je gasten ervoor al zwaar geluncht hebben etc.

Wat drink je bij Spaanse Tapas?

Kies voor zowel witte als rode wijn. Blijf bij voorkeur bij Spaanse wijnen. Wij gingen voor een witte Rioja Alavesa, El Primavera Blanco Crianza 2018, een wijn van onze provinciegenoot Paul Van Dinter. Hij werkte samen met met Tierra Agricola Labastida en kon zo een eigen wijn maken volgens zijn eigen visie. Als rode wijn werd er gekozen voor Latido de Sara – Sarah Selection, Red Crianza 2017. Beiden wijnen met een eerlijk prijskaartje werden gekocht bij WinePlus in Genk.

Zo, we hopen dat we je hebben kunnen overtuigen om de stoffige gourmet van weleer te pimpen tot een hip feestmaal. Je kunt natuurlijk ook voor een Aziatische gourmet of fondue kiezen. De Mexicaanse toer opgaan of voor een vegan of veggie gourmet kiezen. Het is nu aan jou om je feest te personaliseren!

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Bezoek ook zeker onze website GlutenVrijLeven! Hopelijk tot gauw!

(Visited 1.783 times, 1 visits today)
  • feestelijk
  • feestje
  • feestmenu
  • gourmet
  • Kerstmis
  • nieuwjaar

Inge

Opmerking toevoegen Reactie annuleren

Hallo,

Hallo,

Fijn dat je hier bent!

Wij zijn Inge en Guy, optimisten en levensgenieters. Wij proberen onze 55+ lijven soepel te houden met wandelen. Aan natuur geen gebrek, want wij wonen met onze hond, katten, kippen en schaapjes aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen in het mooie Limburg.

Koken is een gedeelde passie en daarover bloggen, doen we ‘tussen de soep en de patatten’. De seizoenen bepalen grotendeels wat er op het bord komt en we gaan steeds voor evenwichtige gerechten met een eigen tintje of voor klassiekers uit binnen- en buitenland. Er is extra aandacht voor het glutenvrij dieet, maar ook als je vegetariër, flexitariër of pescotariër bent, zit er voor jou zeker wat lekkers bij.

Kook, Leef, Geniet staat voor leven in balans. Evenwicht in de keuken, maar ook in ons leven. Een dagje minder werken in de week geeft ons nl. extra tijd om leuke dingen te doen, zoals reizen, cultuur snuiven, tuinieren, yoga, Scandinavische misdaadseries bingen, gasten ontvangen, muziek luisteren en zoveel meer.

Kortom, wij scheppen plezier in de grote kleine dingen.

Zoek op ingrediënt

Zoek op maand/jaar

Luister naar Kook Leef Geniet

Onze playlists vind je op Spotify of onder de rubriek muziek. Luister alvast deze ↓

 

Tags

amuse asperges Aziatisch champignons coquilles courgette deegwaren dessert ei eieren feestelijk feta Fruit geitenkaas gezond glutenvrij grijze garnaal groenten hapje herfst Italiaans kip komkommer mosselen paddenstoelen paprika parmezaan pasta pompoen rijst risotto salade soep spaghetti spek tomaat tomaten vegetarisch Veggie vis voorgerecht zalm zoet zomers Zonder categorie
Foto Marion Michele – Unsplash
zomerse ananas met rode vruchten, muntsuiker, kokosmelk en limoen
©️Culinair Atelier
Zeeland
drankjes
tomaat-garnaal een beetje anders
© kook leef geniet
speculaassterren
© culinair atelier
jong vosje in de tuin
© culinair-atelier.com
Zelf make-up remover maken
©️www.culinair-atelier.com
ontbijt bowl met warme appel en granola
© culinair-atelier.com

Recente berichten

  • Zo maak je een gezondere borrelplank
  • Wat zijn de kenmerken van een gezond persoon?
  • Dit is waarom wandelen zo gezond is
  • Wat yoga voor je gezondheid kan betekenen
  • Lekker makkelijk: Griekse pita met souvlaki en tzatziki

Top 5

  • Een namiddag in HaspengouwEen namiddag in Haspengouw

Volg ons op Instagram

kookleefgeniet

kookleefgeniet
[ KUNST KIJKEN ] Het stond al lang op de planning [ KUNST KIJKEN ] Het stond al lang op de planning en vandaag verraste Guy mij met een bezoek aan @gloart.be Een uniek kunstencentrum met werken van artiesten van over heel de wereld. Tijdens een wandeling in de tuin ontdek je op verrassende plekken kunstwerken, maar ook in de verschillende galerijen. Een heerlijke plek om te bezoeken. 

#art #artgallery #kunst #gloart #globalart #visitlimburg #kookleefgeniet #artlovers
[ LIMONCELLO SEMIFREDDO ] Een supermakkelijk ijsre [ LIMONCELLO SEMIFREDDO ] Een supermakkelijk ijsrecept waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt. Geweldig, niet? Je maakt dit verfrissend ijstaartje in 20 minuten en de diepvriezer doet de rest. Probeer het zelf! Je vindt het recept alweer op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet⁠
⁠
#semifreddo #limoncellosemifreddo #ijs #ijstaart #icecream #glutenfreedessert #glutenvrijdessert #glutenfree #kookleefgeniet #zomerrecept #recipe
[ FAMILIE ] Gisterenmiddag werd in de schaduw van [ FAMILIE ] Gisterenmiddag werd in de schaduw van onze kastanjeboom een feestje gebouwd. We brachten de kleinkinderen en achterkleinkinderen van Guy zijn kant samen voor een gezellige middag. Er werden stokskes (Genks voor arrosticini) à volonté gegeten, gedronken, gelachen en bijgekletst. Meer moet dat niet zijn.

#familyreunion #familie #zondagmiddag #kookleefgeniet #liefde #love #gardenparty
[ GRAVLAX & KOMKOMMER ] Heb jij al ooit gravlax of [ GRAVLAX & KOMKOMMER ] Heb jij al ooit gravlax of gravad lax gemaakt? Het is heel makkelijk en superlekker. Heerlijk als hapje, maar ook als zomers voorgerecht in combinatie met frisse komkommer. Je vindt het recept zoals gewoonlijk op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet of kopieer deze link in je browser www.kookleefgeniet.be ⁠
⁠
#gravlax #gravadlax #salmon #lax #glutenfreefoodie #finedingathome #kookleefgeniet #recepten #zomerrecept #recipes #foodblog #limburgsefoodblogger
[ ZOMERHAPJES ] Makkelijke hapjes voor hete zomerd [ ZOMERHAPJES ] Makkelijke hapjes voor hete zomerdagen. Antipasto spiesjes, meloen met feta en groene asperges met prosciutto crudo.

#antipastaitaliano #appetizers #aperotime #hapjes #summerfoods #kookleefgeniet #kookinspiratie #glutenfree #antipasti #zomeravonden
[ BORRELPLANK ] Een mediterrane borrelplank vol le [ BORRELPLANK ] Een mediterrane borrelplank vol lekkers. Fluorroze dip van feta, rode biet en yoghurt, hummus, pesto van wortelloof, auberginedip, bresaolarolletjes met rucola, artisjok, kerstomaatjes, feta, enz. Hoe je deze gezondere borrelplank maakt, lees je op de blog, zie link in bio @kookleefgeniet

#borrelplank #aperitieven #dips #zomerseten #summerfood #kookleefgeniet #apetizers #mediterreanfood
[ TIRAMISU ] Een Italiaanse klassieker, maar dit i [ TIRAMISU ] Een Italiaanse klassieker, maar dit is een suikervrije variant. Als zoetstof zit er ahornsiroop in en de koekjes zijn suikervrije speculaasjes met amandel. Met dit recept hoef je maar één dessert te maken, ook al zit er iemand in je gezelschap die suikervrij moet eten. Je vindt het recept alweer op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet
⁠
#tiramisu #suikervrijetiramisu #dessert #nagerecht #zoetezonde #receptenblo #foodblog @kookleefgeniet
[ MAKREEL & VENKEL ] Een probeersel met op vel geb [ MAKREEL & VENKEL ] Een probeersel met op vel gebakken makreel, gestoofde en zoet-zuur gemarineerde venkel, gegrilde mini courgette, kerstomaatjes, aardappelpuree met olijfolie en  gebrande ui met ansjovis-lookboter. Een mond en bord vol 😀. Het staat eens niet op de blog, tenzij jij het recept graag wilt. Let me know. 

#mackerel #makreel #kookleefgeniet #fennel #venkel #foodinspiration #hobbykok #foodblogger #glutenfreeblogger
[ AUBERGINE ] Vorige zondag kwamen mijn ouders ete [ AUBERGINE ] Vorige zondag kwamen mijn ouders eten. Zij eten allebei vegetarisch en daarom schudde ik dit gerecht uit mijn mouw. Gegrilde aubergine met miso is niet nieuw, maar ik combineerde het met zoetzure groenten en nasi goreng. Noem het Asian fusion 🎎🍚🥢. Vandaag schaft de pot iets helemaal anders😊, later meer daarover. Benieuwd wat jij vandaag eet, plaats gerust een reactie. Nog een fijne zondag! 

#misoeggplant #aubergine #gegrildeaubergine #veggie #misoaubergin #veggiefood #asianfusion #summerfoodporn #kookinspiratie #kookleefgeniet #sunday
[ WANDELEN ] Wij wandelen al geruime tijd en sinds [ WANDELEN ] Wij wandelen al geruime tijd en sinds een jaar zelfs dagelijks. Een hond geeft je nl. een reden om je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Geen hond? Dan kunnen de 8 tips van gastblogger Annemiek je misschien overtuigen. Lees haar post 'Dit is waarom wandelen zo gezond is' op onze blog. Zie link in bio @kookleefgeniet
⁠
#wandelenisgezond #wandelen #gezondheid #wandelenisgoed #wandelendoetjegoed
[ FRITTATA ] Eieren teveel? Toevallig ook nog een [ FRITTATA ] Eieren teveel? Toevallig ook nog een restje groenten zoals courgette, tomaat, spinazie? Ook nog wat parmezaan, fontina of andere zachte kaas over? Champignons, ham of spek? Kruiden? Het kan allemaal in een frittata of Italiaanse omelet. Je vindt het basisrecept op onze blog. Deel gerust jouw favoriete frittata recept. ⁠
⁠
#frittata #italianfood #nofoodwaste #recepten #snelklaar #kookleefgeniet #easycooking #glutenfree
[ HET ZOMERT ] Voormiddag hebben we allebei in de [ HET ZOMERT ] Voormiddag hebben we allebei in de tuin gewerkt om er nu, en de rest van de zomer, van te genieten. Hagen zijn bijna allemaal gesnoeid, gras gemaaid, potten van nieuwe bloemen voorzien, tuinmeubelen en potten afgewassen, een nieuwe loungehoek gecreëerd, enz. Zalig! Nog een fijn weekend allemaal! 

#summervibes #vakantieineigentuin #vakantie #zomervakantie #mijntuinvandaag #kookleefgeniet #gardenlover #tuingeluk
[ OSSOBUCO ANDERS ] Als ik al eens vlees eet, dan [ OSSOBUCO ANDERS ] Als ik al eens vlees eet, dan zijn het stoverijen. Ossobuco bijvoorbeeld, zacht gegaarde kalfsschenkel, een klassieker uit Milaan. Ik inspireerde mij voor dit gerecht op een stoverij #stincodimaiale uit Toscane en voegde geen tomaten, maar balsamico toe. Om het evenwicht te behouden gaf ik er doperwten (uit eigen tuin) en geroosterde wortelen bij. Wil je het zelf eens proberen? Je vindt het recept alweer op onze blog.⁠
⁠
#ossobuco #italianfood #foodie #foodblog #newblogpost #newrecipe #kookleefgeniet #kalfsschenkel #recepten #nieuwrecept
[ LAUWE SALADE ] met moestuingroenten, botervinaig [ LAUWE SALADE ] met moestuingroenten, botervinaigrette, krieltjes en gekookt ei. Een makkelijk en lekker doordeweeks glutenvrij én vegetarisch gerecht. Je vindt het recept nu op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet⁠
⁠
⁠
#veggie #groenten #kokenuitdemoestuin #recept #glutenfree #vegetarisch #glutenfreeveggie #healthyfood #foodblog #glutenvrijeblogger #lekkerdoordeweeks #kookleefgeniet
[ BLOGGEN ] Tussen de buien door nog een recept po [ BLOGGEN ] Tussen de buien door nog een recept posten op onze blog. Nog een hele fijne zondagnamiddag allemaal!

#bloglife #bloggerlife #foodblogging #foodblogger #limburgseblogger
[ KROKANTE KIP MET ZOETZURE SAUS ] Mijn gezondere [ KROKANTE KIP MET ZOETZURE SAUS ] Mijn gezondere versie van Koe Lo Kai. Bijna even snel klaar als take-away, maar véél lekkerder. Het recept vind je op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet⁠
⁠
#koelokai #kip #kipzoetzuresaus #chicken #glutenvrij #glutenfree #homemadetakeaway #chineeseten #aziatischkoken #kookleefgeniet #foodblog #recepten
[ COQUILLES & FREGOLA ] Ik postte deze foto al enk [ COQUILLES & FREGOLA ] Ik postte deze foto al enkele weken geleden, maar nu staat het recept ook op onze blog. Een hapje van coquille, fregola, dragonolie, zeevenkel, citroenzeste en oesterblad. Laat het smaken en geniet van het warme weekend! ⁠
⁠
Volg de link in bio @kookleefgeniet voor het recept⁠.
⁠
#coquilles #sintjakobsnoten #hapjesrecept #fregolasarda #scallops #appetizers #scallopappetizer #recepten #kookleefgeniet #foodblog #newblogpost #limburgseblogger
[ AARDBEIEN ] 🍓 Een tussendoortje uit eigen tui [ AARDBEIEN ] 🍓 Een tussendoortje uit eigen tuin. Heb jij al ooit bosaardbeien of wilde aardbeien geproefd? Heerlijk! Ik vind ze veel lekkerder dan gekweekte aardbeien. Het lijken wel snoepjes, snoepjes uit de natuur. 

#aardbeien #strawberries #bosaardbei #bosaardbeitjes #wildstrawberry #lekkervanbijons #wildstrawberries #uiteigentuin #moestuingeluk #moestuinieren
[ WIJNPROEVERIJ ] Wij proefden gisteren in de tuin [ WIJNPROEVERIJ ] Wij proefden gisteren in de tuin van @orshof lekkere wijnen van @uniquato Zij hebben een mooi assortiment wijnen uit o.a. Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Het weer zat mee, de setting was prachtig en het gezelschap heel fijn. Meer moet dat niet zijn. Valt het op dat Guy niet zo graag poseert? 😄

#wijnen #wijndegustatie #wijnproeverij #wining #winetasting #uniquato #orshof #kookleefgeniet
[ GEGRILDE GROENE ASPERGES ] in goed gezelschap va [ GEGRILDE GROENE ASPERGES ] in goed gezelschap van (zelf) gekonfijte tomaten, burrata, gegrilde courgette, pijnboompitten, chips van parmaham, olijfolie en balsamico. Een (lekkere) mondvol. Dit voorgerecht is op en top zomers en heel makkelijk te maken. De vegetariërs onder ons kunnen de ham weglaten. Je vindt het recept zoals steeds op onze blog, zie rechtstreekse link in bio @kookleefgeniet ⁠
⁠
#groeneasperges #zelftomatendrogen #zomerseten #gezondeten #recepten #kookleefgeniet #glutenvrij #glutenfree #burrata #newblogfeed #foodblogger #limburgsefoodblogger⁠
Laad meer... Volg op Instagram

Volg ons op Facebook

Facebook

Volg ons

Kook, leef, geniet … over plezier scheppen in grote kleine dingen

  • Over ons
  • Privacybeleid

ALL RIGHTS RESERVED | © 2020 KookLeefGeniet

Vandaag is een mooie dag om cookies te accepteren. Gewoon voor wat ze zijn! Wij gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Liever niet nu? Kies je voorkeur bij cookie settings.
Cookie settingsAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die indien nodig zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring.

Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN