0 0
Zalm op rookplank met frisse komkommer

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
De zalm
4 zalmfilets
2 eetlepels vloeibare honing
1 eetlepel Dijonmosterd
100 ml lichte sojasaus
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kurkuma
1 mespunt kerriepoeder (curry)
De groenten
3 mini komkommer
1 kleine mango
2 eetlepels witte balsamico
peper en zout
wasabimayonaise
2 eetlepels mayonaise
1 limoen (geraspte schil en sap)
1 theelepel wasabi
De sojadressing
4 eetlepels lichte sojasaus
1 cm geraspt gemberwortel (vers)
1 eetlepel mirin
Het nori-sesamzout
1 norivel
1 eetlepel wit sesamzaad
1 eetlepel fleur de sel
Afwerking (facultatief)
8 muismeloentjes
12 blaadjes Oostindische kers
3 - 4 radijsjes
4 reepjes gari (opgelegde gember)
1 norivel
enkele Bernagiebloemetjes kokommerkruid
4 porties gestoomde rijst

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Zalm op rookplank met frisse komkommer

mango, muismeloen, nori en wasabimayonaise

Features:
  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
Cuisine:

Ingredients

  • De zalm

  • De groenten

  • wasabimayonaise

  • De sojadressing

  • Het nori-sesamzout

  • Afwerking (facultatief)

Directions

Share

Voor dit gerecht, dat een beetje op sushi is geïnspireerd, vertrok ik van mini komkommers en muismeloentjes (Cucamelon) uit de tuin. Vette vis en komkommer gaan perfect samen, daarom koos ik voor zalm. We hadden laatst ook een rookplankje van Weber gekocht en dat wilden we natuurlijk uittesten. Verder sprokkelde ik van alles en nog wat uit de voorraad- en koelkast. Het resultaat was deze zalm op rookplank met frisse komkommer, mango, muismeloen, nori, wasabimayonaise en een vleugje soja en mirin (Japanse kookazijn). Je zou het niet zeggen, maar dit complex uitziende gerecht was in minder dan 45 minuten klaar. Let wel, het plankje moet minstens een uur in water weken en de zalm is het lekkerst als hij in minstens evenveel tijd gemarineerd wordt. Zeker de moeite om het zelf te proberen! Serveer met gestoomde rijst.

Misschien lust je deze gebakken zalm, met venkel en sinaasappel ook wel.

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

Eet je glutenvrij? Kijk dan ook eens op onze website www.glutenvrijleven.be

Steps

1
Done

De vis

Week het cederhouten rookplankje minsten 1 uur in water. Maak intussen de marinade voor de zalm, door mosterd, honing, sojasaus en specerijen te mengen en de vis hierin minstens een uur koel te marineren.

Stook de barbecue tot 170 °C. Haal de plank uit het water en plaats op het grillrooster op directe warmte. Sluit het deksel. De plank zal na ca. 5-10 minuten gaan
roken, draai de plank om en zet die in de indirecte zone. Leg de zalm op de plank met de bruine kant naar beneden. Gaar de zalm in ca. 20 - 25 minuten, de zalm mag binnenin nog glazig zien.

2
Done

De groenten

Snij met een kaasschaaf 12 repen van de mini komkommers en doe die in een schaaltje met de witte balsamicoazijn, een snuifje peper en zout. Snij de rest van de komkommer met dezelfde hoeveelheid mango in brunoise (kleine dobbelsteentjes) en zet opzij.

Rol vlak voor het opdienen de repen komkommer op tot mini rolletjes.

3
Done

De wasabimayonaise

Meng alle ingrediënten, rasp eerst de limoen schil en pers hem dan uit.

4
Done

De sojadressing

Meng alle ingrediënten en zeef vlak voor het opdienen.

5
Done

Het nori-sesamzout

Rooster de norivellen 5 - 8 minuten in de oven op 75 °C. Snij van het ene vel 12 driehoekjes uit als ganering. Vermaal het andere vel in een hakmolen en vermeng met het wit sesamzaad en de fleur de sel of grof zeezout. Bewaar in een afgesloten pot.

6
Done

De afwerking

Snij de 2 muismeloentjes in de lengte in de helft, 2 in de breedte en laat de rest heel. Was en droog de Oost-Indische kers, snij de radijsjes in dunne plakken. Rol de gari op en snijd in kleine rolletjes. Snij de nori in driehoekjes. Snij de zalm in 12 gelijke porties.

7
Done

Verdeel de mango en komkommer over de borden, schik de zalm erbij en werk af met alle overige componenten. Druppel een beetje sojadressing over de mango met komkommer. Werk het geheel verder af met het nori-sesamzout

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
De allerbeste ribbetjes ooit
previous
De allerbeste barbecue ribbetjes ooit!
zelf porto maken
next
Zelf porto maken
De allerbeste ribbetjes ooit
previous
De allerbeste barbecue ribbetjes ooit!
zelf porto maken
next
Zelf porto maken

Add Your Comment