0 0
Vegetarische paddenstoelen wellington

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Corrigeer aantal:
1 bakje bospaddenstoelen
200 g bruine champignons
3 portobello's (paddenstoelen)
400 g boerenkool
1 rode ui
150 g gekookte kastanjes vacuüm verpakt te koop
1 takje tijm
1 teentje look
peper en zout
olijfolie
1 theelepel truffelolie
1 vel bladerdeeg, kant-en-klaar
De jus
2 eetlepels afsnijdsels van champignons, oesterzwammen, paddenstoelen ...
1 potje (300 ml) paddenstoelenbouillon of-fond
1 takje tijm
1 sjalot
1 teentje look
1/2 glaasje porto
De groenten
2 mini venkel
4 mini raapjes
10 spruiten
4 mini wortel
1 klontje (plantaardige) boter
peper en zout

Dit recept vastpinnen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Vegetarische paddenstoelen wellington

Kenmerken:
  • Glutenvrij
  • Vegetarisch
Keuken:

Ingrediënten

  • De jus

  • De groenten

Intro

Share

Beef wellington is een klassiek vleesgerecht en tegenwoordig zie je met de feestdagen overal de veggie variant of vegetarische paddenstoelen wellington opduiken. Ik vind het wel leuk om net zoals bij een kalkoen of lamsbout het gerecht aan tafel aan te snijden. Vorige kerst maakte ik daarom deze vegetarische wellington met paddenstoelen. Ja, wij eten op kerstdag meestal vegetarisch omdat mijn familie vegetarisch is en ik ook nog voor 85% (pesco-pollotariër?). Dit jaar zal een feestelijk gevulde, traag gegaarde knolselder het middelpunt zijn. Later meer hierover, want ik heb hem nog niet uitgetest 😉

Deze vegetarische paddenstoelen wellington kreeg het gezelschap van gestoomde spruitjes, mini raapjes, venkel en worteltjes en een lekkere smeuïge aardappelgratin. Om het gerecht compleet te maken kwam er nog een jus bij op basis van paddenstoelenbouillon (o.a. te koop bij Delhaize en AH)

Op deze blog staan wel meer vegetarische gerechten, maar te weinig omdat Guy weleens een stukje vlees eet. Twee potjes koken is niet aan de orde, want het is al een heel gedoe dat ik glutenvrij en doorgaans fodmap-arm eet (Let op! Dit is geen low-fodmap gerecht). Meestal neem ik genoegen met een dubbele of grotere portie groenten i.p.v. het vlees en ziet ons gerecht er verder hetzelfde uit. Dus kan je in principe bij bijna alle vleesgerechten op deze blog het vlees vervangen door meer groenten.

Nota: Wie glutenvrij eet vervangt voor dit gerecht het gewone bladerdeeg door glutenvrij bladerdeeg o.a. te koop van de merken Schär, Biobleud, Consenza …

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Hopelijk tot gauw!

(Visited 94 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

De wellington

Verwarm de oven voor op 200°C. Plaats de portobello's in een ovenschaal en laat ze ca. 10 minuten onder de grill garen. Maak intussen de paddenstoelen schoon, maar bewaar de afsnijdsels voor de jus. Snijd de ze heel fijn. Doe hetzelfde met de gekookte kastanjes, look en ui. Verhit een scheut olijfolie in een pan en stoof hierin de ui en look aan. Voeg de fijngehakte paddenstoelen en tijm toe. Schep regelmatig om. Doe na enkele minuten de kastanjes erbij en breng op smaak met de truffelolie, peper en zout. Laat lichtjes afkoelen.

2
Klaar

Blancheer de schoongemaakte boerenkool en laat daarna goed uitlekken. Rol het bladerdeeg uit en leg in het midden de 3 portobello's. Verdeel hierover het paddenstoelenmengsel en leg er de boerenkool bovenop. Rol het geheel strak op tot een langwerpig pakket, een beetje zoals eens strudel en maak de randen een beetje vochtig met water om ze beter te doen kleven. Als je deeg over hebt kan je er vormpjes uitsteken als versiering. Bestrijk het geheel met een beetje water, een losgeklopt ei of wat melk en plaats 20 à 25 minuten in de oven tot het deeg goudbruin ziet.

3
Klaar

De jus

Snij de sjalot en look fijn en stoof aan in een klontje boter. Voeg de afsnijdsels van de paddenstoelen toe en de tijm. Blus de pan met porto en giet de paddenstoelenfond erbij van zodra de alcohol verdampt is. Laat inkoken tot een jus. Je kunt de jus lichtjes binden met maïzena of (glutenvrije) sausbinder. Breng op smaak met peper en zout.

4
Klaar

De groenten

Stoom de groenten beetgaar. Voeg er daarna een klontje (plantaardige) boter aan toe en breng op smaak met peper en zout en eventueel een vleugje nootmuskaat.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
eend met bramen, vijgen en witloof
previous
Wilde eend met bramen, vijgen en witloof
kappertjes, rode ui en roze peper.
next
Witte pizza met gerookte zalm en dille
eend met bramen, vijgen en witloof
previous
Wilde eend met bramen, vijgen en witloof
kappertjes, rode ui en roze peper.
next
Witte pizza met gerookte zalm en dille

Opmerking toevoegen