0 0
Glutenvrij kippenpasteitje of vol-au-vent

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Corrigeer aantal:
Voor de kuipjes
1-2 rollen glutenvrij bladerdeeg Afhankelijk van het formaat.
ei
water
ronde uitsteekvormen
1 vel bakpapier
De ragout
bio hoevekip
1 flink stuk knolselderij Of 2 selderstelen
kokend water
2 uien
1 prei
4 tenen look
2 blaadjes laurier
1 takje rozemarijn
3 takjes tijm
enkele takken platte peterselie
1 bakje bruine champignons
1 klontje boter
50 g glutenvrije bloem
1 flinke scheut sherry
1/2 citroen
1,5 ml room
nootmuskaat
peper
zout

Dit recept vastpinnen

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Glutenvrij kippenpasteitje of vol-au-vent

Kenmerken:
  • Glutenvrij
Keuken:

Ingrediënten

  • Voor de kuipjes

  • De ragout

Intro

Share

Ben jij net als ik gluten intolerant, dan weet je dat dat geen pretje is. Het is vaak een zoektocht naar echt lekkere glutenvrije producten. Gluten zit vooral in granen en zorgen voor de elasticiteit in brood, gebak, pasta ed., dus haast onmisbaar bij het bakken. Gelukkig ben ik geen grote snoeper en eet ik zelden brood, maar af en toe kan een lekkere snede versgebakken brood met ‘goei’ boter (echte boter) wel smaken. Net zoals vol-au-vent, een kippenpasteitje of koninginnehapje  niet zonder het bladerdeegkuipje kan. Tot nu heb ik nog geen glutenvrije kuipjes gevonden, dus ging ik zelf aan de slag met glutenvrij bladerdeeg, zodat ik evenzeer van Guy zijn homemade vol-au-vent kon genieten.

Het resultaat mocht er zijn, al waren de vol-au-vent kuipjes niet zo mooi gerezen als bij gewoon bladerdeeg. Krokant waren ze echter wel, zelf de dag erna. Als je de pasteitjes in een blikken koekentrommel bewaard gaan ze wel enkele weken mee. Voor de ragout van kip gebruikte Guy glutenvrij meel i.p.v. gewone bloem. Het was zalig om nog eens een compleet kippenpasteitje of vol-au-vent te eten, maar dan zonder de buikpijn achteraf.

Hij serveerde er natuurlijk handgesneden frietjes bij en zelfgemaakte mayonaise, njammie!

Tip: Je heb 2 ronde uitsteek vormen of metalen ringen nodig. Één met een doorsnede van ca. 8 cm en één van 6 cm. Heb je nog deeg over probeer dan dit bladerdeeghapje met avocado en grijze garnaal of maak er zoutjes van.

Misschien je lust je dit blanquette van kip en pompoen ook wel.

Laat je ons weten wanneer je een recept van Kook Leef Geniet geprobeerd hebt? We zijn reuze benieuwd wat jullie ervan vonden. Je kunt hier een reactie nalaten of doe het via Facebook of Instagram met de hashtag #kookleefgeniet of door ons te taggen. Wist je trouwens dat we ook een Facebookgroep hebben? Hopelijk tot gauw!

(Visited 397 times, 1 visits today)

Stappen

1
Klaar

Voor de vol-au-vent

Maak de groenten en de look voor de bouillon schoon en snijd in grove stukken. Doe de groenten in een ruime kookpot en voeg ca. 1.5 liter kokend water toe. Voeg tijm, laurier, peterselie en rozemarijn toe breng lichtjes aan de kook en doe de kip erbij. Doe er eventueel water bij zodat de kip geheel onder water staat. Laat ca. 1 uurtje zachtjes pruttelen en schep af en toe het vet en het schuim eraf. Schep de kip eruit en laat afkoelen. Zeef de bouillon en meet 1 liter af en bewaar de rest in de diepvriezer.

2
Klaar

Verwijder het vel van de kip en pluk het vlees eraf. Stoof de gesneden champignons aan in wat boter en voeg een beetje citroensap toe en peper en zout. Laat de boter smelten en roer er met een garde de bloem onder. Van zodra de bloem de boter opgenomen heeft en naar 'biscuit' ruikt, roer je de bouillon er beetje bij beetje onder tot de saus gebonden is. Giet een scheut sherry eronder en vervolgens de room. Breng op smaak met peper en zout. Meng de kip en de champignons onder de saus, voeg enkele druppels citroensap toe en breng eventueel nog op smaak met peper en zout en nootmuskaat.

3
Klaar

Voor de bladerdeegkuipjes

Haal het bladerdeeg al 10 minuten op voorhand uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Steek met de grote ring 8 rondjes uit het deeg en leg 4 ervan op het bakpapier dat je eerst lichtjes vochtig maakt met water. Steek vervolgens in het midden van de 4 overgebleven rondjes met de kleine ring het middelste deel uit. Kleef deze 4 deegcirkels op de bodempjes. Leg er eventueel nog een cirkel op als je ze hoger wenst. Leg de kleine overgebleven cirkels ook op het bakpapier en plaats in het midden van de oven. Bak ca. 20 minuten. Zet de oven uit en laat nog 5 minuutjes drogen terwijl de oven open staat.

4
Klaar

De afwerking

Vul de kuipjes met de warme ragout en serveer er versgebakken frietjes bij, mayonaise en een frisse salade.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Glutenvrije quiche met snijbiet
previous
Glutenvrije quiche met snijbiet
Varkenswangen uit de oven met gestoofde snijbiet
next
Varkenswangetjes uit de oven met gestoofde snijbiet
Glutenvrije quiche met snijbiet
previous
Glutenvrije quiche met snijbiet
Varkenswangen uit de oven met gestoofde snijbiet
next
Varkenswangetjes uit de oven met gestoofde snijbiet

Opmerking toevoegen