0 0
Aardappelbrood met een Mediterraan herfsttintje

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
400 g bloem
3 eetlepels fijngesneden rozemarijn
50 g fijngesneden gerookt ontbijtspek
5 stuks zongedroogde tomaatjes op olie
50 g gedroogd eekhoorntjesbrood (geweekt)
1 zakje (7 g) gedroogde gist
1 theelepel suiker
2 theelepels zout
250 g kruimige aardappelen
30 g ongezouten boter
200 à 250 ml melk
olijfolie

Bookmark this recipe

Je moet inloggen of een account aanmaken om van deze pagina een bladwijzer te maken

Aardappelbrood met een Mediterraan herfsttintje

Features:
  • Vegetarisch
Cuisine:

Ingredients

Directions

Share

Ik lust graag brood, liefst zelf gebakken en bij voorkeur door iemand anders gesmeerd, want dat smaakt het aller lekkerst. Zo kijk ik een beetje nostalgisch terug op de boterhammetjes met gebakken ei, die mijn moeder ons vroeger meegaf als we op schoolreis of op een andere uitstap gingen. Wat waren dat lekkere boterhammetjes! Dit aardappelbrood met een Mediterraan herfstintje is al lekker op zich en hoeft weinig beleg.

Als ik zelf een boterham smeer, houd ik het meestal simpel; een laagje boter en een dun sneetje kaas, soms komen daar wat sla, tomaatjes  en  mayonaise bij. Nu en dan mag het extravagant zijn en dan beleg ik mijn brood royaal met zelfgemaakte tonijnsalade. Een blik tonijn van Rio Mare (in olijfolie), een lepeltje huisgemaakte mayonaise, flink wat zwarte peper en kappertjes, dat allemaal gemengd tot een spread. Oud stokbrood of ciabatta verwerk ik tot bruschette of crostini. In de zomer klassiek met zongerijpte tomaten, een beetje knoflook, basilicum, olijfolie en fleur de sel. In de winter met gebakken bospaddenstoelen. Eigenlijk kan je ze beleggen met eender wat je nog in de koelkast hebt liggen, de variatie is onuitputtelijk.

Echte verwennerij zijn de zelfgebakken broodjes, die sommige restaurants serveren. Kaas- of spekbroodjes, wit of grijs, met of zonder kruiden, ik vind het heerlijk om zo’n broodje dik te besmeren met gezouten hoeveboter of te soppen in een plasje maagdelijke olijfolie. Zo komen de pure smaken echt tot hun recht.

Onlangs bakte ik dit aardappelbrood met stukjes spek, eekhoorntjesbrood, zongedroogde tomaatjes en rozemarijn. Omdat het brood op zich al erg veel smaak heeft, is het lekker zonder al te veel beleg. Je kunt het serveren bij een dampende kop soep, beleggen met gerookte vleeswaren, kaas of gewoon met een laagje boter besmeren.

Broodinspiratie nodig? www.alledagenbrood.be
Lekker bij een kopje pompoen– of andere soep.

Steps

1
Done

Bak het spek zonder vetstof, maar laat het niet te krokant bakken. Laat uitlekken op keukenpapier. Kook de aardappelen gaar en druk ze door een pureeknijper en meng met het klontje boter. Snijd de tomaatjes en geweekt eekhoorntjesbrood fijn. Meng in een kom de bloem, het gist, zout, suiker, fijngesneden eekhoorntjesbrood, tomaatjes, spek en rozemarijn. Roer de aardappelpuree eronder en voeg zoveel warme melk toe tot een zacht deeg ontstaat. Opgelet: het deeg mag niet kleven. 

2
Done

Kneed het deeg ca. 5 minuten goed door. Vet een kom in met een beetje olie en leg hierin het deeg. Laat afgedekt met huishoudfolie of met een zuivere theedoek gedurende een uur en op een warme plaats rusten.

3
Done

Kneed het brood nog even voorzichtig door. Vorm er een ovaal brood van ca. 3 cm dik. Leg op een bakplaat. Bestuif het brood lichtjes met bloem en laat nog ca. 30 minuten na rijzen.

4
Done

Verwarm de oven voor op 220° en laat het brood in het midden van de oven, ca. 30 minuten bakken tot het gaar is en een lichtbruin kleurtje heeft.

Laat het brood een beetje afkoelen en serveer warm of koud.

Inge

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Pruimencompote met een twist
next
Pompoensoep met een vleugje peperkoek
previous
Pruimencompote met een twist
next
Pompoensoep met een vleugje peperkoek

Add Your Comment