https://www.kookleefgeniet.be
  • Login
  • Register
  • Thuis
  • Recepten
  • Leef & Geniet
  • Glutenvrij Leven
  • Muziek
  • Over Ons
  • Contact
  • Links
  • Thuis
  • Recepten
  • Leef & Geniet
  • Glutenvrij Leven
  • Muziek
  • Over Ons
  • Contact
  • Links
  • Home
  • Allerlei
  • Wat eten we in 2020?

Wat eten we in 2020?

5 trends & goede voornemens voor het nieuwe jaar

Posted on jan 5th, 2020
by Inge
Categories:
  • Allerlei
  • Gezond
  • Glutenvrij
  • Groenten
  • Vegan
  • vegetarisch
Wat eten we in 2020? foodtrends vegan, groenten, plantbased

Bij een nieuw jaar horen traditioneel nieuwe trends en goede voornemens. De mode-, reis- en interieurtrends ken je misschien al, maar wat eten we in 2020? De trends spelen duidelijk in op de klimaatveranderingen; we gaan mondiaal qua smaak, maar lokaal wat ingrediënten betreft. No food waste, biodiversiteit, plastic soep, … het zijn termen waar we niet meer omheen kunnen.

Groenten krijgen een glansrol. Bij Harrods in Londen ga je bv. niet meer naar de groenteafdeling, maar naar de ‘Vegetable Butchery’, de groenteslager dus. Bij voorkeur eet je lokaal of eigen gekweekte groenten en liefst bio.

Er is in 2020 veel aandacht voor rust, evenwicht, eenvoud en natuur. Het is een levensstijl waar wij ons al geruime tijd goed in voelen.

We sommen hieronder de meest opvallende trends op, zodat jij helemaal mee bent!

PlantAARDIG

We merken al langer dat vegan of plantaardige voeding (plant based food) in de lift zit. Het is beter voor mens en milieu en dat juichen we toe, maar wat met een eitje, wat kaas of echte boter? Je ziet meer en meer plantaardige kaas en zuivelproducten opduiken in de supermarkt, maar kan die de smaak van echte kaas of boter evenaren? Bovendien heb ik mijn twijfels of al dat bewerkt voedsel wel zo gezond is. Wij gaan alleszins wel experimenteren met die andere trend; boter of spreads maken op basis van noten, kikkererwten, pitten etc.

Is puur plant based food een stap te ver voor jou, maar wil je wel een inspanning doen dan eet jij binnenkort producten die deels vlees en plantaardig zijn. Soja wordt wel minder populair als vleesalternatief en zal vervangen worden door o.a. mungbonen en zaden.

AARDappel & co

Joehoe, we mogen weer aardappelen eten. Move over sweet potato! The low carb hype is weer geluwd en we beseffen dat de aardappel eigenlijk nog zo slecht niet is. Hij zit boordevol vitaminen en mineralen, is vocht afdrijvend, glutenvrij en ontzettend veelzijdig. Die veelzijdigheid wordt in 2020 nog duidelijker. We gaan lekker creatief zijn met ons patatje (Nederlanders, lees aardappel).

In 2020 zijn de trendkleuren aards, natuurlijk en warm en die kleuren vinden we ook op ons bord terug. We gaan meer wortel- en knolgroenten zien, maar ook paddenstoelen, noten, koffie, chocolade, specerijen en gefermenteerde producten.

Denk bij gefermenteerde producten aan zuurkool, miso, kimchi, kombucha, natuurazijn, yoghurt etc. Fermenteren is een goede manier om food waste tegen te gaan. Bovendien zijn gefermenteerde producten goed voor je darmflora.

‘SCHOL’ zonder alcohol

Dat er meer alcoholvrije alternatieven op de markt komen vind ik goed nieuws. Tot voor kort vond ik het moeilijk om nee te zeggen tegen een glas rode wijn omdat er zo weinig lekkere alternatieven zijn. Thuis maak je een mocktail, maar in de meeste horecazaken is er buiten frisdrank weinig alternatief. Daar komt nu stilaan verandering in met o.a. alcoholvrije luxe bieren, alcoholvrije gin en allerlei aperitieven. In veel grote steden worden er al alcoholvrije happy hours gehouden!

Suikervrij ZOET

Er zijn al heel wat vervangmiddelen voor suiker, maar er komen naast stevia, agavesiroop, ahornsiroop etc. heel wat nieuwe varianten op de markt op basis van granaatappel, kokos, etc.

GlutenVRIJ

De glutenvrije trend bekoelt, maar dat neemt niet weg dat er heel veel mensen effectief glutenintolerant zijn of zelfs allergisch. Ik hoor zelf tot deze groep. Gelukkig zijn er heel wat buikpijnvrije surrogaten voor tarwe op de markt. In 2020 wordt dit aanbod nog uitgebreider en zullen meelsoorten zoals teff en gierst aan populariteit winnen.


We gaan in 2020 dus allemaal wat gezonder en bewuster eten. Stay tuned for more!

Wil je niets missen? Volg onze kook-, leef- en genietmomenten op Facebook of Instagram. Als je lid wordt van onze Facebookgroep krijg je er nog nuttige tips en interessante links bovenop.

(Visited 114 times, 1 visits today)

Inge

Opmerking toevoegen Reactie annuleren

Hallo,

Hallo,

Fijn dat je hier bent!

Wij zijn Inge en Guy, optimisten en levensgenieters. Wij proberen onze 55+ lijven soepel te houden met wandelen. Aan natuur geen gebrek, want wij wonen met onze hond, katten, kippen en schaapjes aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen in het mooie Limburg.

Koken is een gedeelde passie en daarover bloggen, doen we ‘tussen de soep en de patatten’. De seizoenen bepalen grotendeels wat er op het bord komt en we gaan steeds voor evenwichtige gerechten met een eigen tintje of voor klassiekers uit binnen- en buitenland. Er is extra aandacht voor het glutenvrij dieet, maar ook als je vegetariër, flexitariër of pescotariër bent, zit er voor jou zeker wat lekkers bij.

Kook, Leef, Geniet staat voor leven in balans. Evenwicht in de keuken, maar ook in ons leven. Een dagje minder werken in de week geeft ons nl. extra tijd om leuke dingen te doen, zoals reizen, cultuur snuiven, tuinieren, yoga, Scandinavische misdaadseries bingen, gasten ontvangen, muziek luisteren en zoveel meer.

Kortom, wij scheppen plezier in de grote kleine dingen.

Zoek op ingrediënt

Zoek op maand/jaar

Luister naar Kook Leef Geniet

Onze playlists vind je op Spotify of onder de rubriek muziek. Luister alvast deze ↓

 

Tags

amuse asperges Aziatisch champignons coquilles courgette deegwaren dessert ei eieren feestelijk feta Fruit geitenkaas gezond glutenvrij grijze garnaal groenten hapje herfst Italiaans kip komkommer mosselen paddenstoelen paprika parmezaan pasta pompoen rijst risotto salade soep spaghetti spek tomaat tomaten vegetarisch Veggie vis voorgerecht zalm zoet zomers Zonder categorie
Foto Marion Michele – Unsplash
zomerse ananas met rode vruchten, muntsuiker, kokosmelk en limoen
©️Culinair Atelier
Zeeland
drankjes
tomaat-garnaal een beetje anders
© kook leef geniet
speculaassterren
© culinair atelier
jong vosje in de tuin
© culinair-atelier.com
Zelf make-up remover maken
©️www.culinair-atelier.com
ontbijt bowl met warme appel en granola
© culinair-atelier.com

Recente berichten

  • Zo maak je een gezondere borrelplank
  • Wat zijn de kenmerken van een gezond persoon?
  • Dit is waarom wandelen zo gezond is
  • Wat yoga voor je gezondheid kan betekenen
  • Lekker makkelijk: Griekse pita met souvlaki en tzatziki

Top 5

  • Makkelijke feestreceptenMakkelijke feestrecepten
  • Ratatouille of rat-a-too-eeRatatouille of rat-a-too-ee
  • Waar GlutenVrij uit eten?Waar GlutenVrij uit eten?
  • Mosselen op de barbecueMosselen op de barbecue
  • Noorzeegarnalen op de wijze van Sergio HermanNoorzeegarnalen op de wijze van Sergio Herman

Volg ons op Instagram

kookleefgeniet

kookleefgeniet
[ KUNST KIJKEN ] Het stond al lang op de planning [ KUNST KIJKEN ] Het stond al lang op de planning en vandaag verraste Guy mij met een bezoek aan @gloart.be Een uniek kunstencentrum met werken van artiesten van over heel de wereld. Tijdens een wandeling in de tuin ontdek je op verrassende plekken kunstwerken, maar ook in de verschillende galerijen. Een heerlijke plek om te bezoeken. 

#art #artgallery #kunst #gloart #globalart #visitlimburg #kookleefgeniet #artlovers
[ LIMONCELLO SEMIFREDDO ] Een supermakkelijk ijsre [ LIMONCELLO SEMIFREDDO ] Een supermakkelijk ijsrecept waarvoor je geen ijsmachine nodig hebt. Geweldig, niet? Je maakt dit verfrissend ijstaartje in 20 minuten en de diepvriezer doet de rest. Probeer het zelf! Je vindt het recept alweer op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet⁠
⁠
#semifreddo #limoncellosemifreddo #ijs #ijstaart #icecream #glutenfreedessert #glutenvrijdessert #glutenfree #kookleefgeniet #zomerrecept #recipe
[ FAMILIE ] Gisterenmiddag werd in de schaduw van [ FAMILIE ] Gisterenmiddag werd in de schaduw van onze kastanjeboom een feestje gebouwd. We brachten de kleinkinderen en achterkleinkinderen van Guy zijn kant samen voor een gezellige middag. Er werden stokskes (Genks voor arrosticini) à volonté gegeten, gedronken, gelachen en bijgekletst. Meer moet dat niet zijn.

#familyreunion #familie #zondagmiddag #kookleefgeniet #liefde #love #gardenparty
[ GRAVLAX & KOMKOMMER ] Heb jij al ooit gravlax of [ GRAVLAX & KOMKOMMER ] Heb jij al ooit gravlax of gravad lax gemaakt? Het is heel makkelijk en superlekker. Heerlijk als hapje, maar ook als zomers voorgerecht in combinatie met frisse komkommer. Je vindt het recept zoals gewoonlijk op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet of kopieer deze link in je browser www.kookleefgeniet.be ⁠
⁠
#gravlax #gravadlax #salmon #lax #glutenfreefoodie #finedingathome #kookleefgeniet #recepten #zomerrecept #recipes #foodblog #limburgsefoodblogger
[ ZOMERHAPJES ] Makkelijke hapjes voor hete zomerd [ ZOMERHAPJES ] Makkelijke hapjes voor hete zomerdagen. Antipasto spiesjes, meloen met feta en groene asperges met prosciutto crudo.

#antipastaitaliano #appetizers #aperotime #hapjes #summerfoods #kookleefgeniet #kookinspiratie #glutenfree #antipasti #zomeravonden
[ BORRELPLANK ] Een mediterrane borrelplank vol le [ BORRELPLANK ] Een mediterrane borrelplank vol lekkers. Fluorroze dip van feta, rode biet en yoghurt, hummus, pesto van wortelloof, auberginedip, bresaolarolletjes met rucola, artisjok, kerstomaatjes, feta, enz. Hoe je deze gezondere borrelplank maakt, lees je op de blog, zie link in bio @kookleefgeniet

#borrelplank #aperitieven #dips #zomerseten #summerfood #kookleefgeniet #apetizers #mediterreanfood
[ TIRAMISU ] Een Italiaanse klassieker, maar dit i [ TIRAMISU ] Een Italiaanse klassieker, maar dit is een suikervrije variant. Als zoetstof zit er ahornsiroop in en de koekjes zijn suikervrije speculaasjes met amandel. Met dit recept hoef je maar één dessert te maken, ook al zit er iemand in je gezelschap die suikervrij moet eten. Je vindt het recept alweer op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet
⁠
#tiramisu #suikervrijetiramisu #dessert #nagerecht #zoetezonde #receptenblo #foodblog @kookleefgeniet
[ MAKREEL & VENKEL ] Een probeersel met op vel geb [ MAKREEL & VENKEL ] Een probeersel met op vel gebakken makreel, gestoofde en zoet-zuur gemarineerde venkel, gegrilde mini courgette, kerstomaatjes, aardappelpuree met olijfolie en  gebrande ui met ansjovis-lookboter. Een mond en bord vol 😀. Het staat eens niet op de blog, tenzij jij het recept graag wilt. Let me know. 

#mackerel #makreel #kookleefgeniet #fennel #venkel #foodinspiration #hobbykok #foodblogger #glutenfreeblogger
[ AUBERGINE ] Vorige zondag kwamen mijn ouders ete [ AUBERGINE ] Vorige zondag kwamen mijn ouders eten. Zij eten allebei vegetarisch en daarom schudde ik dit gerecht uit mijn mouw. Gegrilde aubergine met miso is niet nieuw, maar ik combineerde het met zoetzure groenten en nasi goreng. Noem het Asian fusion 🎎🍚🥢. Vandaag schaft de pot iets helemaal anders😊, later meer daarover. Benieuwd wat jij vandaag eet, plaats gerust een reactie. Nog een fijne zondag! 

#misoeggplant #aubergine #gegrildeaubergine #veggie #misoaubergin #veggiefood #asianfusion #summerfoodporn #kookinspiratie #kookleefgeniet #sunday
[ WANDELEN ] Wij wandelen al geruime tijd en sinds [ WANDELEN ] Wij wandelen al geruime tijd en sinds een jaar zelfs dagelijks. Een hond geeft je nl. een reden om je wandelschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan. Geen hond? Dan kunnen de 8 tips van gastblogger Annemiek je misschien overtuigen. Lees haar post 'Dit is waarom wandelen zo gezond is' op onze blog. Zie link in bio @kookleefgeniet
⁠
#wandelenisgezond #wandelen #gezondheid #wandelenisgoed #wandelendoetjegoed
[ FRITTATA ] Eieren teveel? Toevallig ook nog een [ FRITTATA ] Eieren teveel? Toevallig ook nog een restje groenten zoals courgette, tomaat, spinazie? Ook nog wat parmezaan, fontina of andere zachte kaas over? Champignons, ham of spek? Kruiden? Het kan allemaal in een frittata of Italiaanse omelet. Je vindt het basisrecept op onze blog. Deel gerust jouw favoriete frittata recept. ⁠
⁠
#frittata #italianfood #nofoodwaste #recepten #snelklaar #kookleefgeniet #easycooking #glutenfree
[ HET ZOMERT ] Voormiddag hebben we allebei in de [ HET ZOMERT ] Voormiddag hebben we allebei in de tuin gewerkt om er nu, en de rest van de zomer, van te genieten. Hagen zijn bijna allemaal gesnoeid, gras gemaaid, potten van nieuwe bloemen voorzien, tuinmeubelen en potten afgewassen, een nieuwe loungehoek gecreëerd, enz. Zalig! Nog een fijn weekend allemaal! 

#summervibes #vakantieineigentuin #vakantie #zomervakantie #mijntuinvandaag #kookleefgeniet #gardenlover #tuingeluk
[ OSSOBUCO ANDERS ] Als ik al eens vlees eet, dan [ OSSOBUCO ANDERS ] Als ik al eens vlees eet, dan zijn het stoverijen. Ossobuco bijvoorbeeld, zacht gegaarde kalfsschenkel, een klassieker uit Milaan. Ik inspireerde mij voor dit gerecht op een stoverij #stincodimaiale uit Toscane en voegde geen tomaten, maar balsamico toe. Om het evenwicht te behouden gaf ik er doperwten (uit eigen tuin) en geroosterde wortelen bij. Wil je het zelf eens proberen? Je vindt het recept alweer op onze blog.⁠
⁠
#ossobuco #italianfood #foodie #foodblog #newblogpost #newrecipe #kookleefgeniet #kalfsschenkel #recepten #nieuwrecept
[ LAUWE SALADE ] met moestuingroenten, botervinaig [ LAUWE SALADE ] met moestuingroenten, botervinaigrette, krieltjes en gekookt ei. Een makkelijk en lekker doordeweeks glutenvrij én vegetarisch gerecht. Je vindt het recept nu op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet⁠
⁠
⁠
#veggie #groenten #kokenuitdemoestuin #recept #glutenfree #vegetarisch #glutenfreeveggie #healthyfood #foodblog #glutenvrijeblogger #lekkerdoordeweeks #kookleefgeniet
[ BLOGGEN ] Tussen de buien door nog een recept po [ BLOGGEN ] Tussen de buien door nog een recept posten op onze blog. Nog een hele fijne zondagnamiddag allemaal!

#bloglife #bloggerlife #foodblogging #foodblogger #limburgseblogger
[ KROKANTE KIP MET ZOETZURE SAUS ] Mijn gezondere [ KROKANTE KIP MET ZOETZURE SAUS ] Mijn gezondere versie van Koe Lo Kai. Bijna even snel klaar als take-away, maar véél lekkerder. Het recept vind je op onze blog, zie link in bio @kookleefgeniet⁠
⁠
#koelokai #kip #kipzoetzuresaus #chicken #glutenvrij #glutenfree #homemadetakeaway #chineeseten #aziatischkoken #kookleefgeniet #foodblog #recepten
[ COQUILLES & FREGOLA ] Ik postte deze foto al enk [ COQUILLES & FREGOLA ] Ik postte deze foto al enkele weken geleden, maar nu staat het recept ook op onze blog. Een hapje van coquille, fregola, dragonolie, zeevenkel, citroenzeste en oesterblad. Laat het smaken en geniet van het warme weekend! ⁠
⁠
Volg de link in bio @kookleefgeniet voor het recept⁠.
⁠
#coquilles #sintjakobsnoten #hapjesrecept #fregolasarda #scallops #appetizers #scallopappetizer #recepten #kookleefgeniet #foodblog #newblogpost #limburgseblogger
[ AARDBEIEN ] 🍓 Een tussendoortje uit eigen tui [ AARDBEIEN ] 🍓 Een tussendoortje uit eigen tuin. Heb jij al ooit bosaardbeien of wilde aardbeien geproefd? Heerlijk! Ik vind ze veel lekkerder dan gekweekte aardbeien. Het lijken wel snoepjes, snoepjes uit de natuur. 

#aardbeien #strawberries #bosaardbei #bosaardbeitjes #wildstrawberry #lekkervanbijons #wildstrawberries #uiteigentuin #moestuingeluk #moestuinieren
[ WIJNPROEVERIJ ] Wij proefden gisteren in de tuin [ WIJNPROEVERIJ ] Wij proefden gisteren in de tuin van @orshof lekkere wijnen van @uniquato Zij hebben een mooi assortiment wijnen uit o.a. Italië, Frankrijk, Spanje en Portugal. Het weer zat mee, de setting was prachtig en het gezelschap heel fijn. Meer moet dat niet zijn. Valt het op dat Guy niet zo graag poseert? 😄

#wijnen #wijndegustatie #wijnproeverij #wining #winetasting #uniquato #orshof #kookleefgeniet
[ GEGRILDE GROENE ASPERGES ] in goed gezelschap va [ GEGRILDE GROENE ASPERGES ] in goed gezelschap van (zelf) gekonfijte tomaten, burrata, gegrilde courgette, pijnboompitten, chips van parmaham, olijfolie en balsamico. Een (lekkere) mondvol. Dit voorgerecht is op en top zomers en heel makkelijk te maken. De vegetariërs onder ons kunnen de ham weglaten. Je vindt het recept zoals steeds op onze blog, zie rechtstreekse link in bio @kookleefgeniet ⁠
⁠
#groeneasperges #zelftomatendrogen #zomerseten #gezondeten #recepten #kookleefgeniet #glutenvrij #glutenfree #burrata #newblogfeed #foodblogger #limburgsefoodblogger⁠
Laad meer... Volg op Instagram

Volg ons op Facebook

Facebook

Volg ons

Kook, leef, geniet … over plezier scheppen in grote kleine dingen

  • Over ons
  • Privacybeleid

ALL RIGHTS RESERVED | © 2020 KookLeefGeniet

Vandaag is een mooie dag om cookies te accepteren. Gewoon voor wat ze zijn! Wij gebruiken cookies om je ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. Liever niet nu? Kies je voorkeur bij cookie settings.
Cookie settingsAKKOORD
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

Deze website gebruikt cookies om uw ervaring te verbeteren terwijl u door de website navigeert. Van deze cookies worden de cookies die indien nodig zijn gecategoriseerd, in uw browser opgeslagen omdat ze essentieel zijn voor het functioneren van basisfunctionaliteiten van de website. We gebruiken ook cookies van derden die ons helpen analyseren en begrijpen hoe u deze website gebruikt. Deze cookies worden alleen met uw toestemming in uw browser opgeslagen. U heeft ook de mogelijkheid om u af te melden voor deze cookies. Maar het afmelden van sommige van deze cookies kan een effect hebben op uw browse-ervaring.

Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN